maandag 11 januari 2010

snel, gezond en lekker

Het zelf kweken van kiemen is een echte aanrader voor de winter als er weinig uit de tuin te halen valt. Het is gemakkelijk en gaat snel; na 7 tot 15 dagen kan je ze oogsten. En bovendien zijn de jonge scheutjes zeer gezond vanwege hun hoge gehalte aan vitamine B en C en ijzer.


Er zijn velerlei manieren om kiemen te kweken; in bokaaltjes, op keukenpapier, gezaaid in potgrond, ... . Iedere methode zal een andere kiemsmaak opleveren; in een bokaaltje zijn de kiemen kleiner met een zachte smaak terwijl een kiemtoren een grotere oogst geeft met een pittige kiemsmaak.


Let er op dat je ze op een niet te warme plaats zet, anders beginnen ze te rotten en natuurlijk moet je ze water geven.
Tuinkers en sojascheuten zijn de meest vertrouwde kiemen. Toch zijn bijna alle groentegewassen als kiem te telen denk maar aan witte en rode kool, mosterd, luzern, basilicum, prei, boekweit, fenegriek, sla, bonensoorten, ... .
Tomaten- aubergine- en paprikazaden leveren giftige kiemen op en zijn dus niet geschikt voor consumptie.
Ergens las ik dat het afgeraden wordt gangbare zaden die voor de buitenteelt dienen te gebruiken omdat ze behandeld zijn met kiemremmende of schimmeldodende middelen, maar dat heb ik zelf nog niet getest.

1 opmerking:

  1. "zelf nog niet getest..." lijkt me ook lastig om te testen, tenzij je een schimmel bent ;-)
    maar ik heb dat ook ergens gelezen inderdaad, weer een reden om je eigen zaden te oogsten

    BeantwoordenVerwijderen