zondag 23 oktober 2011

De culinaire week

Misschien hebben jullie de smaak na het vorige gerechtje helemaal te pakken. Goed zo! Klaar voor deel 2 van de culinaire week. Dit receptje vergt wat meer kooktijd en dus ook wat meer afwas ;-( Begin met het courgettegebak, dat stelt eigenlijk weinig voor, qua werk bedoel ik dan, en is verrassend lekker. Allé vooruit naar de courgetteplanten in den hof om te zien of er nog iets aanhangt en haalt de kleinste er ook al maar af want dat gaat toch niet veel soeps meer worden. Snijd de courgette (600gr) in schijfjes of rasp het gewoon dat gaat nog sneller! Maal 75 gram pindanoten. Stoof dit alles in olie en voeg 30 gr broodkruim toe alsook 110 gr geraspte kokos, 2 koffielepels kerrie, 1 koffielepel komijnzaad en een koffielepel gemalen komijn, nog wat kurkuma en zout en 350 gr in stukjes gesneden tomaten. Laat afkoelen en voeg 3 eieren toe. Giet alles in een ovenschotel, bestrooi met amandelschilfers en na 45 minuten in een oven van 180°C is het klaar. Zo'n receptje dat klinkt toch gewoon als legerpraat!


Voila dat was deel één, dat viel toch mee hé. Nu gaan we daar een pompoen-aubergine stoofpotje met kokos bij maken. Nodig; 2 aubergines, 300 gr pompoen, 300 gr aardappelen, 200 gr ui, 1 cm verse gemberwortel, teentje knoflook, koffielepeltje kerrie, koffielepel kurkuma, 2 dl water, 2 dl kokosmelk, het sap van 1/2 citroen, peper en zout en wat koriander.
-Snijd de aubergines open en stoof ze gaar. Snijd in grote stukken.
-Schil de pompoen en aardappel in blokjes. Pel en snipper de ui, de gember en de knoflook en stoof dit alles in olie.
-Kruid met de kerrie en de kurkuma en doe er het water bij. Lat sudderen tot de groenten beetgaar zijn en voeg dan de aubergine, de kokosmelk, wat citroensap, peper en zout toe. Afwerken met wat korianderblaadjes en 't is ook weeral klaar.
Op naar deel 3; een bananenslaatje met ananas! Nodig; 1 ui, klein beetje kaneel, beetje komijnzaad, peper en zout, 1 tak bleekselder, 1/4 rode paprika, 2 bananen, 500 gr ananas en 1 dl mayonaise.
Pel en snipper de ui en stoof hem in olie met de kaneel, het komijnzaad en peper en zout. Laat afkoelen. Snijd ondertussen de bleekselderijstengel los van de blaadjes en bewaar ze voor de versiering. Snijd de stengel en de paprika in kleine stukjes en voeg bij de ui. Snijd de bananen in plakjes en de ananas in stukjes. Meng alles onder elkaar en voeg de mayonaise toe. Nog versieren met gesnipperd selderijblad en 't is af.

En als laatste maken we dit kokos-sesamstrooisel met 1 koffielepel gemberpoeder, 1/2 koffielepel komijnpoeder, 1/2 koffielepel korianderpoeder, 1 eetlepel zeezout, 100 gr geraspte kokos, 50 gr sesamzaad. Alles door elkaar roeren en roosteren in de pan en naar believen te gebruiken. Laat het smaken!

Na al die arbeid mag je jezelf ook wel even belonen met een overheerlijk zelfgemaakt ijs-dessertje. Men neme een pot lekkere bio-yoghurt, haalt uit de vriezer een portie ingevroren eigen kweek bessen en ander kleinfruit mix pakketje en je voegt dit alles onder elkaar met nog wat suiker of rijstsiroop. Zet dit zo'n 4 uur voor de maaltijd in de vriezer en roer er af en toe eens door. Et voila, smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten