woensdag 28 september 2011

Le soleil est magnifique

Wat hebben we toch een geweldig weertje! Alles en iedereen lijkt helemaal op te fleuren en zelfs de meest uitgebloeide plant, u mag dat zowel letterlijk als figuurlijk nemen, lijkt helemaal te blinken bij zo'n helderblauwe hemel! Nu is dat blinken voor de grote kaardebol niet echt een probleem, zo'n karakter dat dat plantje heeft. Maar qua aaibaarheidsfactor vrees ik toch dat hij niet goed gaat scoren met zijn stekelige stekels. Het is weer zo'n plantje dat allerlei troeven heeft. Het produceert geweldig veel nectar en trekt daarom veel insecten aan zoals solitaire bijen en hommels. Daarenboven staan de bladeren twee aan twee tegenoverstaand zodanig dat er zich een waterbakje vormt waaruit vogels komen drinken. En eens het zaad rijp is, komen zaadetende vogels ook heel graag de kaardebol bezoeken om er lekker van te snoepen. Daarenboven zaait het zich vlot uit, het zaad is vaak al aan het kiemen als het nog aan de plant hangt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat het lang geleden zelfs gebruikt werd om de wol te kaarden. Een straf plantje dus!

En met dit zonnetje mogen de zonnebloemen ook niet ontbreken. Het voordeel aan deze kleinbloemige zonnebloemen is dat mijn Madame daar naar hartelust van mag plukken; dat stimuleert hen immers tot het vormen van nieuwe bloemen.

En dan rest mij enkel nog jullie geweldige zonne-dagen toe te wensen!

maandag 26 september 2011

Tijd voor reclame

Gene schrik, ik ga jullie hier niet lastig vallen met reclame voor weet ik veel wat voor tuin-attributen, alhoewel dat misschien bij nader inzien toch nog niet zo'n slecht idee zou zijn. Iemand die een nieuwe bosmaaier wil sponseren of zo'n heggeschaar op benzine of misschien wat tuinplanten of een zwemvijver of fruitbomen of kiwi-bessen of aardperen of daslook of artisjok, ... om maar efkes een greep te doen uit mijn wish lijstje! Nee deze keer weer maar eens reclame voor mijn zus. Ze maakte afgelopen zomer weer een spetterende reis naar Afrika en toerde daar door Kenya en Tanzania en bracht weer wondermooie foto's en verhalen mee! Zo mooi dat ik ze jullie zeker niet wil onthouden!


Echt ik vind deze foto gewoon magisch! Soms ben ik dan ook stikjaloers op het vrij en ongebonden leven van haar, maar op andere momenten maak ik me als grote broer toch wat zorgen over haar inkomsten en of ze zich zo stilaan niet moet beginnen settelen. Het zal wel loslopen zeker! Gelukkig kan ik haar nu ook nog steunen bij het aanschaffen van mijne nieuwen solidariteitsagenda van oxfam. Want ze heeft deze wedstrijd gewonnen en prijkt nu met haar foto's op de cover, allemaal kopen dus hé.


En voor wie overweegt om een groot exemplaar in de living te hangen of misschien een expo wil opzetten of haar boek wil uitgeven kijkt hier maar eens rustig rond!

woensdag 21 september 2011

Geeft mij maar de herfst

De zomer was niet alles dat weten we ondertussen al wel. Maar de herfst beloofd een spetterende start te maken met een geweldig na-zomertje! Na-zomertjes in de herfst; ik ben daar helemaal voor! De eerste kastanjes zijn ook al aan het vallen dus geen beter moment om de bossen in te trekken voor een heerlijke wandeling. Nog even en dan kunnen we weer ritselend door de pakken bladeren stappen.
Om er ook in huis helemaal van te kunnen genieten werden hier alle ramen onder handen genomen; zowel van binnen als van buiten. Een taak die ik graag op mij neem want dat geeft nu toch echt eens meteen voldoening. Vandaag kroop ik zelfs het veranda-dak op om ook die een grondige beurt te geven en terwijl ik daar zo bezig was trok ik onderstaand foto-tje! Dit zicht zal trouwens grondig gaan veranderen want op deze weide (de achterste) zal in het najaar onze hoogstam boomgaard komen en als de heg en de knotwilgen die daarrond staan dan ook nog eens een groeispurtje willen doen dan gaat dat hier nog in orde komen!

maandag 19 september 2011

Een besmettelijke ziekte

Eigenlijk had ik het probleem al een hele tijd geleden opgemerkt, maar laat ons zeggen dat door andere prioriteiten, ooh wat kan ik het toch goed uitleggen hé, het probleem pas twee weken geleden is aangepakt! Ik zit namelijk met een vervelende bacterie opgescheept. Ze hadden er nochtans al her en der voor gewaarschuwd dat in de zomermaanden zo'n bacteriën zich nogal vlot kunnen verspreiden. En voor ge het weet zit ge er dus zelf mee. Het probleem betreft hier namelijk een geval van besmetting door de bacterie Erwinia amylovora. En dat het een vervelende besmetting is neemt dat maar van mij aan. Overal bruine plekskes die helemaal verschrompelen en 't is daarenboven nog besmettelijk ook, er zijn plezantere dingen om mee te maken. Maar ach met de nodige maatregelen zal dat misschien wel snel over zijn dat hoop ik tenminste. Want net nu ik bezig ben om plannen te maken voor de aanleg van mijn boomgaard steekt dit dus op. Ja ja bacterievuur ook wel perenvuur genoemd op één van mijn meidoorn-struikjes in de heg, of wat hadden jullie anders gedacht.


De aangetaste takjes werden verwijderd en steken al in de stoof, kwestie van zeker te zijn dat we daar geen last meer van hebben! Of moet ik nog andere maatregelen nemen?

De heg begint na drie jaar eindelijk wat te groeien. Langst de ene kant is dat natuurlijk normaal want de eerste jaren steken ze veel energie in de vorming van hun wortelgestel. Bovendien heb ik ook elk jaar de nodige snoei uitgevoerd in de hoop dat de struikjes zich dusdanig zouden ontwikkelen dat ze het wat breed laten hangen en bijgevolg misschien het gras de baas kunnen. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat ik nog enkele jaren zelf de bosmaaier ter hand zal moeten nemen zoals je op de foto heel duidelijk kan zien.

vrijdag 16 september 2011

Oogst ² met oorwormen

Man, wat is het tegenwoordig al vroeg donker. Iets na achten gaat de zon al onder en dan is het haasten om in de halfschemer nog rap wat te doen. En dat gaat dus pijlsnel hé, elke dag bijna 2 minuten eraf! Hoe moet ik toch al die oogst binnenhalen. En dat er heel wat te oogsten valt neemt dat maar van mij aan. De herfstframbozen doen het weeral geweldig, 'T is natuurlijk echt herfstweer en daarbij voelen ze zich blijkbaar in hun nopjes. De kinderen zijn er gek op en veel werk heb ik daar dus niet mee; hen er af en toe eens op loslaten en zelfs dochterlief van 2 jaar kent dat al geweldig goed! Ik mag al blij zijn dat ik er zelf ook eens eentje vind!


Zelfs de twee Mara des Bois aardbei-plantjes, die ik enkele weken terug nog bij ecoflora kocht geven al hun eerste oogst en bewijzen daarmee ineens dat het hier wel degelijk om een doordragend ras gaat met de smaak van bosaardbeitjes. Heerlijk en ondertussen hebben ze zich al zeker verviervoudigd, dat beloofd dus voor volgend jaar.

Op aanraden van één van de face book vrienden verdwenen een heel deel noten in de pesto. 'T is in ieder geval een pak goedkoper dan die dure pijnboompitjes. Maar werk dat ge daar mee hebt! Is daar nu echt geen gemakkelijkere manier voor?

Enkele jaren geleden hing ik de tuin vol met van die oorwormenpotjes, dat zou goed zijn om deze nuttige beestjes in de tuin te halen! Ze eten namelijk bladluizen en andere schadelijke insecten. Maar wat blijkt nu, ik kan niets meer oogsten of ik kom ze wel tegen; in den basilicum, de pruimen, de sla, ... . En dat zijn dus geen mager mannekes hé, nee die hebben duidelijk genen honger geleden! Mijn Madame haren honger is daarentegen dan meestal wel snel over! Laatst zat er zelfs enen op mijn T-shirt te kruipen en mijn Madame zei dus dat er daar ene zat op mijn rug, om even later al iets heviger te zeggen dat hij naar boven kroop en om dan licht paniekerig aan te kondigen dat hij bijna in mijn nek ging kruipen! Nee toen had ik het er ook niet echt mee, maar denkte dan dat mijn Madame zich haast om mij te komen redden, eerst rustig wat keukenpapier pakken terwijl ik daar maar stond!


Maar ach, een bloemeke in huis en dan is dat meestal weeral snel vergeten.

zondag 11 september 2011

Bezint eer ge begint

Er zijn zo van die mensen die voor alles een plan van aanpakken hebben, ze hebben gouden handjes en in ne wip en ne flip hebben ze iets geweldigs gecreëerd! Het zijn mensen die van aanpakken weten. Moest ge uzelve tot deze categorie rekenen geeft u hieronder dan op bij de reacties en ik zet stante pede nen directe respect-link naar u, nadat uiteraard het geheel gekeurd en vooral goedgekeurd is! Misschien is het derhalve ook raadzaam om gewoon niet verder te lezen, stopt gewoon anders gade waarschijnlijk toch maar denken van wa ne prutser is dat hier en dat roept alleen maar ergernis op! Ik kan daar zelfs nog een beetje inkomen ook, en ergernis dat hebben we al genoeg op de baan, met het weer, misschien wel in uw job of weet ik veel waar en met wie! En nee ge moet me dat hier allemaal niet komen vertellen hé! Lap ik voel het hé, ik ga het aan mijn been hebben hé. Soit, moeste u dus niet tot die categorie rekenen, dan raad ik vooral aan om verder te lezen. Want volgens mij is dat zeker bewezen, dat doet goed doet, zien dat anderen ook wat zitten te prutsen, zo kunde tenminste tegen uw eigen zeggen of tegen uw lief dat ge zelfs nog beter zijt dan diejen van natuurlijk-rijk!
Maar ge moet nu niet beginnen denken dat ik niet van aanpakken weet hé, nee, daar niet van, anders zou ons erf al lang een overwoekerd en verloederd stukje zijn. En plannen maken dat kan ik ook wel al is het dan natuurlijk de vraag of het een goed plan is. U herinnert zich misschien nog ons schapen-schuilhok. Dat stond dus helemaal achteraan in de wei, vanuit de keuken kont ge daar boenk op zien, daar was dus over nagedacht hé. Maar sinds ik de wei in 2 deelde was er dus een stuk met schuilhok en een stuk zonder. Nu lostte ik dat wel tijdelijk op, waarover later meer, maar zo van die tijdelijke oplossingen hebben nogal eens de neiging om te veranderen in permanente oplossingen. Dat was dus buiten mijn Madame gerekend want die vond die tijdelijke oplossing maar niks en verzocht me dus met enige spoed om daar dringend een eind aan te maken. Derhalve waren er volgens mij 2 oplossingen mogelijk; oftewel een nieuw schuilhok bouwen in de wei met tijdelijke oplossing (straks gaat dat allemaal duidelijk worden, het ligt niet aan u) oftewel het reeds bestaande schuilhok verplaatsen naar het midden zodanig dat het voor de 2 weien kan dienen. Ik weet niet voor welke oplossing jullie zouden kiezen, maar ik koos dus voor het laatste. En zo gebeurde het dus dat ik het stalletje afbrak en geheel volgens plan terug opbouwde! En de schapen die kwamen eens kijken en zagen dat het goed was!


En zodoende kon die tijdelijke oplossing ook opgeborgen worden. Ik had er eigenlijk beter geen moeite voor gedaan want ik geloof niet dat de schapen er ooit ne keer in zijn gaan staan! 'T was er nochtans een van het type Vlaamsche kotteriestijl! Dat is toch niet te begrijpen hé!

dinsdag 6 september 2011

Oogst

Gelukkig valt er nog iets anders uit de lucht dan al die regen! Een mens zou er zowaar zijn fleece-deken van bovenhalen om zich gezellig te nestelen bij de kachel en te kijken naar leuke tv-programma's. Ware het niet dat mijn Madam dat toch wel per ongeluk gewist heeft zeker. Euh heb ik iets gemist? Maar we gaan ons daar allemaal niet al te hard aan storen, want voor 't weekend is zelfs onzen zondagse picknick al geregeld! Als dat geen schoon vooruitzicht is! De noten blijven hier maar uit de lucht vallen, al een hele (kinder)kruiwagen vol! Iemand nog goeie suggesties waar we dat allemaal in kunnen draaien?


En ook de eerste pompoen werd al in de (ja lap, weeral) soep gedraaid. Ik kan me nog zo voor de geest halen hoe ik de zaadjes in april binnen voorzaaide, om dan nu 5 maanden later de eerste oogst binnen te halen. Heerlijk vind ik dat!

zondag 4 september 2011

Een tuin vol bloemen

Op de blogmeeting zei Mevrouw onder de appelboom me dat ze de indruk had dat er bij ons veel bloemen staan. Ik wilde er nog op ingaan maar één of ander kind moest toen gered worden van bij het zwembad of pap krijgen of ... . 't Is dat ik het zelf eigenlijk niet meer weet. Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat ik het soms best moeilijk vind om in die bloemenweelde genoeg structuur aan te brengen. Een schoon haag erachter helpt bijvoorbeeld al een heel eind, zeker als die dan ook mooi gesnoeid is! Maar het is soms echt zoeken en soms heb ik echt van die dagen dat ik denk nu koop ik alleen nog maar sterke, langbloeiende planten in het tuincentrum. Om dan enkele dagen later weer verbaasd te staan kijken naar een nieuw wild plantje dat o zo fijn en sierlijk is en bovendien nog eens een een geweldig insectenleven aantrekt. Met het mooie weer van de voorbije dagen vlogen er dus weer een heleboel vlinders rond, iets waar ik altijd instant vrolijk van word. En dan heb ik weer zoiets van 't is misschien hier en daar wat wilder maar eigenlijk is dat ook wel schoon!

Ik dacht ik maak eens wat foto's van de plantjes die momenteel nog in bloei staan en tot mijn eigen verbazing kwam ik al een heel eind. En (her)kennen jullie ze allemaal?

010203
040506
070809
101112
131415
161718
192021
222324
252627
282930
313233
343536
3738