maandag 30 januari 2012

Trop is te veel

Op één week tijd; de stofzuiger kapot, computer gecrasht, een droogkast die om de haverklap dienst weigert en dan ook nog dochterlief 3 dagen ziekenhuis wegens uitdrogingsverschijnselen door een ambetante virale infectie. U begrijpt dus wel dat ne mens daar af en toe, toch heel efkes het koppeke van laat hangen!


Maar lang heeft dat niet geduurd; zeker niet toen ze in de stofzuigerwinkel ons wisten te vertellen dat het ons eigen schuld is dat die stofzuiger stuk is gegaan. Ondertussen hangt er hier dus een blad in de kast; de ene filter vervangen na 4 stofzuigerzakken, de andere filter na 1,5 jaar. Daar moeten toch vodden van komen! Daarbovenop kwam dan ook nog dat ze in die winkel; we zullen hem vdb noemen. Een winkel waar ze er prat op gaan de laagste prijs aan te bieden of tenminste het verschil terug te betalen. Daar wisten ze dus eventjes te zeggen dat de prijs van onze nieuwe stofzuiger niet de laagste prijs is. We moesten maar eens wat rondkijken op 't internet of in de winkels en dan zouden we hem zeker goedkoper vinden en dan zouden ze ons dat verschil met veel plezier terugbetalen. Ondertussen heb ik hem al bijna 70€ goedkoper gevonden. Ik ga dus met veel plezier terug naar die winkel en zal hen dan ineens duidelijk maken dat ik de volgende keer rechtstreeks naar de goedkoopste winkel ga!

maandag 23 januari 2012

Mme natuurlijk-rijk recycleert

Als reactie op vorig berichtje kreeg ik al geweldige recyclage tips; hergebruik potgrond, gebruik wc rollekes als verteerbare zaaipot, plastieken taartdozen als serre. Oud snoeihout kan dienen als paadjes door de moestuin, rietjes gebruik je in een insektenhotel. Of wat dacht je van deze; koffiegruis houdt het compostvast geurvrij(er) of houdt mieren weg van sluipwegen rond het huis. Paletten aan een muur vastgemaakt is een perfect rek om je laarzen en werkschoenen uit de weg te zetten. Plastic flessen om wind te maken in mollenhopen of om planten indirect water te geven. En zakdoeken die kan je gewoon maken van versleten beddenlakens.
Maar mijn Madame die kan er ook wat van. Van een ouderwets deken maakt zij zowaar een hip gileke.


En ook al ziet zoonlief er op vorige foto misschien erg stoer uit. Hij blijft toch een klein hartje hebben. En vroeg of mama voor hem geen dino-knuffel kan maken. En daar kunnen mama's natuurlijk geen nee tegen zeggen. 'T was dan ook nog eens in een wip en ne flip gefixt. Dat noemen ze super mama zeker!

donderdag 19 januari 2012

'T is crisis

Ik weet niet hoe jullie de crisis te lijf gaan; misschien spoelen jullie de wc alleen door als er bezoek komt, maak je de stofzuigerzak leeg zodat je hem kan hergebruiken, gebruik je dezelfde koffiepad twee keer, zweer je bij zelfgebakken bokes met zelfgemaakte confituur, spaar je kersenpitten om zelf kersenpitkussentjes te maken, gebruik je het kookvocht van de aardappelen de volgende dag voor in de soep, ga je op zaterdag met heel het gezin in hetzelfde badwater, ruil je onderling kleding, ... of weet ik veel welk geniale besparingsmaatregel jullie hebben ingevoerd. Of je nu last hebt van de crisis of niet het kan in elk geval geen kwaad om eens te bekijken waar er bespaard kan worden. Ook in het tuinieren zijn er talloze goedkope trucjes die geen geld kosten. Ik verzamelde vorig najaar zaadjes van de rimpelroos, stopte ze een aantal weken in de diepvries en nu staan ze dus in mijn veranda te kiemen.


Ook deze takken van de rode kornoelje staan in een emmer met water wortel te schieten.


Of wat dacht je van het vermeerderen van je bessenstruiken door stekken!
Of hebben jullie nog andere geniale tips?

woensdag 18 januari 2012

Brrr , mooi koud

Ze stonden al eens op mijn face-book. Maar ik zet ze ook nog even hier; voor het archief. En anders is het alsof er helemaal niks van winter is geweest!


maandag 16 januari 2012

Geloof in mij

Familie daar moet ge het dus van hebben hé. Zitten wij gezellig tijdens de feestdagen bij elkaar vraagt mijn zus ineens wat er met haren druivenplant moet gebeuren. Ze heeft hem begin vorig jaar gezet en die is natuurlijk aardig gegroeid. Maar wat nu wou ze dus weten. Aha zei ik, dat is simpel, je moet die afknippen; zo'n 10 à 20 cm boven de grond zodanig dat er nog een stuk of 3 ogen overblijven. Mijn vader had dat natuurlijk gehoord en geloofde daar niks van, hij wilde dat eerst toch wel eens nahoren. Hallo nahoren, ik schrijf hier niet voor niks een half tuinboek bij elkaar hoor. En toevallig heb ik hier vorig jaar ook mijn druiven gezet dus ik heb het niet alleen vanuit de boekskes. Nahoren zeggen ze dan nog. Mijn zus nam het gelukkig voor mij op en snapte niet dat mijn vader mij niet geloofde.


Awel voor al die ongelovige Tomassen zal ik het hier nog eens klaar en duidelijk zeggen. De eerste drie jaar doe je van plantsnoei. Dit betekent dat je je druivenplant met een geweldige groeikracht gaat moeten temperen. Dit alles om ervoor te zorgen dat hij krachtige sterke scheuten gaat vormen. De eerste winter snoei je dus terug tot zo'n 10-20cm. De volgende winter laat je alles uitgroeien op één tak, zijtakken neem je weg, en in de winter knip je weer alles af op ongeveer 25-30 cm. Het volgende seizoen laat je weer alles groeien op één tak en knip je de groeitop weg in augustus. Tijdens de derde winter snoei je dan terug tot op 1 meter.
De volgende 4 jaren doe je dan aan vormsnoei; langs een hoge pergola, of langs een muur. Het is allemaal mogelijk. Elk jaar mag er 1 meter bijkomen tot ze uiteindelijk hun gewenste vorm bereikt hebben. Uiteraard bevestig je alles aan steunmateriaal.
Nadien volgt dan de jaarlijkse vruchtsnoei. Die kan lang of kort zijn afhankelijk van de gekozen vorm. Bedoeling is om alle vruchttakken van het afgelopen seizoen kort of lang terug te snoeien.

Je ziet het zus je hebt werk in huis gehaald.
ps je wacht best even tot de vorst voorbij is voordat je er enthousiast de schaar in zet.

donderdag 12 januari 2012

De lente komt eraan

Neeje, nee! Ze moeten ons niet van de wijs proberen brengen door ons nog wat nachtvorst te geven. De lente komt eraan; ik voel het en ik zie het! Gedaan met grijze foto's! Altijd een heuglijk moment want dan kunnen we weer beginnen zoeken naar nieuwe bloemen en bollen die klaar staan om open te gaan. Bij ons Livia valt er nog niet veel te zien; maar ons Jelena die staat hier te pronken dat het niet meer schoon is. Voor alle duidelijkheid ik heb het hier over mijn toverhazelaars.


Op de sneeuwklokjes is het nog heel even wachten!


Maar kijk eens hier de eerste kro-kusjes komen al piepen!

maandag 9 januari 2012

Snoei geeft groei

De kerstvakantie zit erop, ondanks dat ik maar 4 dagen (van 24 uur welteverstaan) moest werken schoot er amper nog tijd over. Al die verplichte feestjes, de nieuwjaarsbrieven, nog wat shoppen en mijn deel als nieuwe man in de huishoudelijke taken en nog wat activiteiten voor de kinderen en het zat weer prop-vol. Niet dat het niet gezellig was, verre van. En zelfs leuke cadeautjes gekregen; mijn strip-collectie is weeral wat aangevuld, een mooi tuinboek en zelfs een 3 in 1 bon met kinderoppas, een wandeling en aansluitend lekker eten.
Maar toch, ze hadden me misschien beter een bon voor een tuinwerkdag gegeven. De weinige uren die nog overschoten gingen dus naar de hoogdringende werkjes. En op stip stond daar dus het snoeien van de fruitbomen. Ik had vooraf de theorie goed gelezen en zelfs met fluo aangeduid waarop ik moest letten, beetje streven. En dat waren toch heel wat puntjes. Snoei mag dan wel groei geven, maar ook stress; het uitkiezen van 3 gesteltakken, bij peren 4. Het geheel inkorten tot minstens 2/3 of zelfs de helft. Daarenboven nog erop letten dat de gesteltakken op verschillende hoogte staan, gelijkmatig verdeeld staan, de juiste hoek hebben en dit alles dan nog afknippen op ongeveer gelijke hoogte. Ge ziet daar komt toch heel wat bij kijken. Ne mens zou voor minder stress krijgen, ge beslist daar wel efkes op 1, 2, 3 over de vorm van de uiteindelijke boom.
Voor het geval je dat eens rustig wil lezen of mij gewoon niet geloofd (waarover later meer) klik hier! Bij sommige bomen was het meteen overduidelijk wat er moest worden weggesnoeid. Maar bij anderen was het echt een dilemma welke takken ga ik hier nu wegknippen en welke laat ik staan. Het hielp wel als je eerst al het overbodige wegsnoeid en zo telkens verder elimineert. Et voila dit is wat ik ervan gebrouwen heb. Hopelijk is het een beetje in orde?




Ondertussen zijn de bomen ook allemaal voorzien van bescherming voor de schapen. Ook een jobke dat dringend moest gebeuren aangezien de eerste wei echt wel veel te nat stond voor die arme beestjes.

Gisteren zag ik ook nog even tijd om wat hout te klieven; dat moest ook dringend gebeuren aangezien men mij eens vertelde dat je dat best zo snel mogelijk doet na het omzagen. Tenzij je jezelf natuurlijk wat extra wil trainen. Ik had ocharme een uurtje tijd en van dat uurtje bleef al snel maar een half uurtje over. Eerst geraakte ik immers aan de praat met iemand die net een dode lijster had gevonden en daarmee zo blij was als iets want dat vogeltje was geringd en nu kon hij die ring hergebruiken. Waarom hij daar nu zo blij mee was is me nog steeds niet zo duidelijk.
Iets later passeerde dan ook nog iemand uit de geburen met zelf een grote boomgaard die me enkele jaren geleden een foldertje gaf van de boomgaardenstichting. Het was wel leuk om nu te kunnen vragen wat hij van mijn bomen vond. Hij had natuurlijk al lang gezien dat ik mijn bomen dringend moest snoeien en volgens mij was hij er zelfs aan begonnen als ik nog lang gewacht had ;-) Maar verder bleek toch dat alles er goed uitzag, oef.

zaterdag 7 januari 2012

Op het eerste gezicht

Anne tanne heeft ons aan het werk gezet. Elke maand een foto trekken van hetzelfde stukje uit de tuin. Super leuk natuurlijk. Het doet me denken aan het tuinprogramma Life in a Cottage Garden met Carol Klein, daar kreeg je de veranderingen in een filmpje voorgeschoteld, indrukwekkend! Ze heeft natuurlijk een geweldige tuin! Mijn tuin is bijlange na niet zo indrukwekkend en zeker nu niet met dat druilerige weer. Het ziet er dus allemaal nogal grijs uit en ja ook rommelig, ik weet het. Maar dat moet zo want ik ruim pas op ergens in februari/maart. Afhankelijk van de winter, euhm en hoe lang ik me kan inhouden. En dan is opruimen nog een groot woord want alles wat er dan verdord uitziet breek ik in kleine stukjes en zwier ik op de grond. Kringlooptuinieren noemen ze zoiets, lekker makkelijk.


Nu klik je best even op de foto, dan heb je hem in het groot. En dan zie je meteen dat onze tuin nog een jonge tuin is. Er zijn wel oudere stukken bij zoals die buxus-bollen en het eerste haagje. Maar verderweg zie je bijvoorbeeld dat onze haag (rechts van het poortje) nog bijlange na niet volgroeid is; die staat er ook nog maar 3 jaar. Verder zien jullie onze Madame staan waar twee jaar geleden nog een nestje koolmezen in zat en die andere bol daar zit tuinverlichting in; heel sfeervol! De volgende foto zal dus hopelijk al met iets meer kleur zijn of wie weet met een dik pak sneeuw! Dat zou pas geweldig zijn!

woensdag 4 januari 2012

Kauwen

Krassend en kwetterend vliegen ze al op
om even later weer neer te strijken in deze bladerloze top.
Met hun zwarte ogen loeren ze altijd in het rond
op zoek naar wat eten voor in hun mond.
Regen, wind en zelfs hagel kan hen niet deren
maar soms moeten ze dat toch eerder klapwiekend trotseren!


'T is grijs en heel nat en dus weinig te zien en te doen in de tuin. Het is van dat weer om gezellig bij de kachel te kruipen en te hopen dat het snel beter wordt. En ondertussen gaan wij in de modder al dansend naar de kippen en horen we de schapen door de plassen klossen. En wie zijn er ook nog steeds van de partij? Inderdaad deze bende vandalen! Altijd op zoek naar een hapje. Hoe hard ik ook probeer ik heb het gewoon niet voor kauwen. Ik weet wel dat het best sociale en intelligente beesten zijn, maar het lukt me niet om ze sympathiek te vinden. Maar het past wel bij dit grijze weer moet ik zeggen. Misschien nog wat mist erbij, en wat gekras! Booooh!

zondag 1 januari 2012

Goedgemutst het nieuwe jaar in!

Alle vooruit se; 2012 is weeral vertrokken! Ik hoop van harte dat jullie het nieuwe jaar ook goedgemutst zijn ingegaan, zonder acidentjes, het eten op tijd gereed, met de juiste pakjes en een gezellige sfeer! Hier is het vooral zoonlief die de laatste tijd enorm zit te pronken met zijn nieuwe muts. Je had hem moeten zien de eerste dag dat hij zo naar school trok; zo fier als een gieter of nog beter zo fier als een pauw.
Mijn Madame heeft er nochtans serieus aan zitten zwoegen; de muts was eigenlijk helemaal klaar maar wat bleek een beetje aan de krappe kant. En dus werd deze wat groter gemaakt. Al snel dook een nieuw probleem op want de muts zat niet meer mooi in model. Dat leverde daar een kettingreactie op die je niet voor mogelijk hield; want werd er aan de ene kant wat ingenomen dan zat de andere kant niet meer goed. Om maar te zeggen dat deze muts gewoonweg onbetaalbaar is geworden door het vele werk dat er uiteindelijk ingekropen is. Maar nu is hij af, of beter mijn Madame heeft het opgegeven want als je goed kijkt zie je daar op de flap nog altijd een plooi die er niet hoort te zitten. Een patroon kan ik jullie niet geven; maar kijkt eens hier en dan zou dat moeten lukken!

Op deze 1 januari wandelde ik ook eens door de tuin. En wat zag ik daar, het eerste bloemetje van het nieuwe jaar. Het kriebelt in elk geval om er weer een geweldig b(l)oeiend tuinjaar van te maken!