woensdag 28 maart 2012

Nu nog beter!

Waaaaaaaa, meestal moet ik daar zelf mee lachen als merken met de term "nieuw" of "nu nog beter" of iets van die strekking uitpakken. Bij nader inzien blijkt dat vaak gewoon meer van hetzelfde te zijn en hebde u als consument dus gewoon laten sjarelen. Maar ik zweer u daar is hier geen sprake van.
Al zal ik bescheiden blijven en laat ons het voorlopig maar omschrijven als probeerselkes. Mijn foto-kodakske was stuk en ziehier lang leve mijn nieuw marchendise. Nen canon eos 1100 D.
Maar mannekes wat een knopkes en mogelijkheden. Gelukkig kreeg ik van mijn zus nog snel een spoedcursus fotograferen, al mag ze me voor mijn verjaardag ineens een praktijkles geven, hint hint! Want zo simpel is dat toch niet. Gelukkig staat er dus ook gewoon een automatisch knoppeke op ;-) De macro-lens liet ik voorlopig dus nog maar even liggen. Eerst dit machien maar eens gewoon worden en dan zien we wel verder! Hieronder wat bloemekes die nu staan te pronken in mijnen hof!
 
 

maandag 26 maart 2012

Vers!

Heerlijk toch als je gewoon even de tuin in kan lopen en wat bieslook kan plukken om de soep mee op te pimpen!


En wat eten we vanavond? Dat zal iets worden met spinazie!


En valt er bij jullie ook nog wat of al wat te oogsten?

woensdag 21 maart 2012

Al wie da nie springt

U herinnert zich misschien nog dat gat in onzen hof. Awel dat gat is gene vijver of poel geworden tot mijn spijt. 'T is begot een springgat geworden. Ik dacht ik demonstreer dat hier efkes. Maar spring ik toch wel veel te hoog zeker en valt mijnen kop juist buiten beeld. Ooooh da's spijtig. Diegene die dus razend benieuwd zijn hoe ik er uitzie zullen het dus met de rest van mijn trouwens meer dan geweldig lijf moeten doen, hihihi.


Ge ziet dat daarachter al een heel bergske ligt. En met dat bergske ga ik iets maken. Een soort kletterend speelriviertje; check pinterest voor wat ideetjes. Ik bestelde alvast dit boek;


Voor nog meer ideetjes en praktische tips en zo krijgen we dan toch ook iets poel-achtig. Kan al niet meer wachten om eraan te beginnen, zou dat dan toch kloppen dat mannen eigenlijk kleine jongens blijven!

zondag 18 maart 2012

Dat is hier precies een kiekeskot

Echt dat is hier gewoonweg niet meer te doen, zo druk is het hier in den hof. Dat vliegt maar af en aan, just alsof ze thuis zijn hé. Nog een chance dat ik dat gèren heb al dat gewriemel en gefladder. Kijkt maar eens op de foto hieronder want op amper 10 meter zijn er momenteel 4 vogel-paartjes bezig met het bouwen van een nest. Ge kunt altijd klikken op de foto dan krijgde hem in 't groot, alhoewel ge dat misschien toch beter niet doet want dan kunde meedoen aan het spelleke zoek de blauwe PMD zak, sorry maar ik moest efkes rap zijn en vergat dat mottig ding achter het hoekske te zetten.

Misschien hebde al een gedacht waar de vogeltjes hun nestjes aan het maken zijn en anders zal ik het jullie gewoon vertellen. In de grote buxus-bol hier recht voor is een paartje heggemussen druk in de weer. Een beetje verder, onder het afdak heb ik een muurtje gemaakt met houtblokken, dat dient dus om het afval inclusief die PMD zak uit het zicht te zetten! Ik heb daar ook wat nestgelegenheid gemaakt voor solitaire bijen; stammekes met gaten in en wat rietstengels bij elkaar, maar dat is eigenlijk een maat voor niks; het plekske krijgt te weinig zon. Elke winter zijn er wel een aantal vlinders die er overwinteren en waarschijnlijk zitten er ook wel eens muizen in. Wat me eraan doet denken dat ik deze week toen ik mijn compostvat aan het leegmaken was, nog een nestje spitsmuizen tegenkwam, compleet met jonkies en al. Ik had dus een goede reden om met dat jobke te stoppen.
Maar oh ja interessanter zijn momenteel de Afrikaanse potten die daar boven tussen steken. Mijn Madame heeft jarenlang keramiek gedaan en wij hebben hier een heel rek vol om regelmatig ons interieur mee te veranderen. En van die Afrikaanse potten zijn er wel een stuk of 10. Wat moete daar allemaal mee doen hé. De minst mooie kregen dus hier een plekje en worden momenteel druk bezocht door een koppeltje koolmeesjes. 

Nog geen 2 meter daarvandaan heeft dan weer een koppeltje winterkoninkjes een nestje gemaakt op een klein houten balkske. Toen ze eraan begonnen dacht ik echt van dit komt niet goed, er viel meer naar beneden dan er bleef hangen. Maar op een of andere manier zijn ze er dan toch in geslaagd, petje af!

En nestje nummer 4 zit dan weer traditiegetrouw in ons houtkot, dat groene ding, en is van een koppel merels.
En 't leuke van al is dat ik dat vanuit het keukenraam allemaal live kan bewonderen. Deze site heb ik dus niet nodig, al blijft het wel leuk natuurlijk.

donderdag 15 maart 2012

Bloembollentapijt

Ja 't is waar, een echt tapijt kunt ge da nog niet noemen. Maar als ge weet dat die bollen zich elk jaar gaan vermenigvuldigen dan ziet het er toch behoorlijk goed uit! En 't is nu al een hotspot voor alle bijen en hommels, heerlijk om ze te zien zwermen van bloem naar bloem.


En 't leuke is dus ook dat dat op die paar weken tijd al zo hard verandert is. Eerst waren er de Irissen; ons Alida en reticulata. Vervolgens kwamen daar de sneeuwklokjes bij en de krokusjes. En eindelijk begint er ook wat geel van de winterakonietjes in te komen. Ik zwierde daar begot wel 3 pakskes op en ge ziet veel is daar niet van uitgekomen hé. Als ge 't mij vraagt pakt dat nog slechter dan sneeuwklokjes, en 't zijn nog zo'n schoontjes.


En nog een chance dat ik dat hier allemaal blogsgewijs bijhou want zo weet ik ook dat het nog lang niet gedaan is. Deze zijn nu met het zonnetje volop aan het verschijnen; blauwe druifjes, de sterhyacintjes/Scilla siberica, breedbladige vogelmelk/Ornithogalum balansae en dan 2 soorten zomerklokje; het Leucojum Aestivum en het Leucojum Gravetye Giant.

Dit plekje ligt trouwens net voor de slaapkamer-ramen van de kinderen. En zo staan wij daar soms echt te kijken en te glunderen want van al die kleurtjes daar worde toch gewoon mega vrolijk van!

zondag 11 maart 2012

Het begin is gemaakt

Na de eerste bijen en hommels, is zelfs de eerste vlinder hier al verschenen! Da hebde natuurlijk met zo’n super zalig lente zonnetje. Die beestjes willen daar ook van genieten hé. Alleen spijtig dat ie niet echt een foto-geniek plekje heeft uitgekozen. Waar zit ie nu op hoor ik u al denken.


Awel kijkt maar eens mee se. Hij zit op mijn frees-machientje dat dezer dagen druk, druk, druk gebruikt wordt.



Hier ben ik bezig met nog eens 25 meter haag aan te planten.


Dat begint hier zo stilaan één van mijn specialiteiten te worden! Dat dat bovendien geweldig schoon staat op een tuinplan is ook nog eens mooi meegenomen.
Ik gebruik dat freezeke om eerst wat over het gras te frezen, vervolgens leef ik mij eens goed uit met de spade en vervolgens frees ik er nog eens over, kwestie van mijn rugske toch iet of wat te sparen, hé Bart! Sterkte trouwens. Maar eigenlijk was die link niet echt nodig aangezien alle boekskes-lezende vrouwen daar al massaal naar gesurft hebben ;-) (had ie nu echt geen vrouw-vriendelijker berichtje kunnen publiceren denk ik dan , iet met bloemekes of zo) ;-)

Maar soit, ik wou dus ook nog zeggen dat dat freezeke momenteel ook volop in de moestuin gebruikt wordt. Spitten daar doe ik niet aan mee. Gewoon compost toevoegen en alles goed loswerken met mijn machientje en we kunnen beginnen.


Een kg ajuintjes ging al de grond in. Bij nader inzien was dat misschien toch wat veel.


Alhoewel dat natuurlijk niets vergeleken is met de 2 kg die hier werd gezet. Langst de andere kant was die kilo patatjes die al liggen voor te kiemen dan weer wat weinig.



De peterselie en pluksla werd binnen ook al voorgezaaid! Interessant hé zo potjes met aarde in! Om maar te zeggen dat het begin hier al gemaakt is en dat het gewoon geweldig plezant is. Ik hoop bij u ook van’t zelfste natuurlijk!

donderdag 8 maart 2012

Mme natuurlijk-rijk doet efforkes

Mijn Madame doet hier serieuze efforkes en zo moet ik hier ook een tandje bijsteken anders gaan volgende foto's serieus vijgen na Pasen zijn.
Zoonlief was immers vorige week jarig; 7 jaar al. En daar moeten natuurlijk taarten voor gebakken worden; en nog wel een overheerlijke witte chocoladetaart. Ik had hier eerst een foto van de taart alleen staan maar dat was me toch zo kaal. Daarom mogen jullie voor ne keer ongegeneerd meegluren in onze living.


Omdat volgens mij het water al in jullie mond staat geef ik hier ineens het recept voor wie eens lekker wil zondigen. De taart heeft veel tussenstapjes en dat schrikt misschien af maar als je het recept gewoon volgt dan valt het allemaal wel mee.

Ingrediënten voor de biscuit;
6 eieren, 150 gr suiker, 150 gr gezeefde bloem en wat boter om de bakvorm in te boteren
Ingrediënten voor de witte ganache (om te overgieten);
350gr witte chocolade, 120gr room, 10gr honing
Ingrediënten voor de sinaasappelvulling;
halve sinaasappel (onbehandeld), 25gr poedersuiker
Ingrediënten voor de slagroomvulling;
125gr witte chocolade, 250ml slagroom
Ingrediënten voor de afwerking;
schijfjes sinaasappel
Materiaal;
ronde of vierkante bakvorm, bakpapier, hakmolentje of blender, rooster, paletmes

Voila se nu kunnen we eraan beginnen.

Voor de biscuit;
Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de eieren met de suiker tot een luchtige witte massa. Spatel er voorzichtig de gezeefde bloem onder.
Knip uit bakpapier een stuk ter grootte van de bodem van je bakvorm.
Doe een likje boter op de bodem en leg hierop het bakpapier.
Beboter het bakpapier en de rest van de vorm. Strooi wat bloem in de vorm zodat de hele binnenkant een dun bloemlaagje heeft en klop de overtallige bloem eruit.
Verdeel het biscuitbeslag gelijkmatig in de bakvorm en bak de biscuit gedurende 20 à 30 minuten gaar op 180°C.
Ontvorm en laat afkoelen op een roostertje.

Voor de witte ganache;
Doe de witte chocolade in een ruime kom.
Giet de room in een kookpot, voeg de honing toe en breng aan de kook.
Schenk de kokende room over de witte chocolade en roer tot een gladde massa.
Zet even opzij en laat afkoelen.

Voor de sinaasappelvulling;
Spoel een sinaasappel, halveer dwars en snij het hart weg zodat de meeste vliezen weg zijn.
Snij de halve sinaasappel in stukjes en mix deze met de poedersuiker in een hakmolentje of blender tot een smeuïge massa.

Voor de slagroomvulling;
Smelt de witte chocolade.
Klop de koude room tot luchtige slagroom en meng de room in twee keren onder de chocolade.

Nu gaan we alles ineen flansen.
Snij de biscuit met zagende beweging met een getand mes door.
Verdeel de sinaasappelvulling over beide helften.
Smeer de slagroomvulling op een van de helften en voeg beide helften weeer samen.
Bestrijk de biscuit met een dun laagje afgekoelde ganache.
Zet de taart een halfuurtje in de koelkast.
Roer de rest van de ganache goed door elkaar en zorg ervoor dat hij op kamertemperatuur is.
Overgiet de taart; eerst de zijkanten en dan bovenaan.
Versier de zijkant met schijfjes sinaasappel.
Laat opstijven in de koelkast.
En dan smullen maar.

Voor wie denkt dat dit het al was. Niks van waar. Dochterlief gaat nu al bijna 2 weken naar school en ze doet dat super flink echt waar. Maar er moest dus ook afscheid genomen worden op de crèche. Mijn Madame vond er niets beter op dan een stel zakdoekjes wat op te pimpen met een biezeke. Kwestie van mochten er kindjes met één of ander pijntje of verdrietje zijn, ze nog beter getroost kunnen worden.

Avonden is mijn Madame hier bezig geweest om 10 zakdoekjes te versieren, want het bleek toch wel een heel werkje te zijn. Eerst moesten er immers gaatjes aan de rand van de zakdoeken geprikt worden waar dan een kartel-(schulp)randje doorgehaakt kan worden.

Et voila nu ben ik weer eeen beetje bij. Zaterdag nog een piraten-feest voor de vriendjes. Als het allemaal wat foto-geniek is volgt er hier nog een verslag. En nee niet van mij in piraten-kostuum. Dat laat ik over aan jullie verbeelding.

dinsdag 6 maart 2012

Zonnebril aan te raden!

Wie bij het zijn van mijn laatste facebook-foto denkt dat het hier één en al verdorde bloemstengels zijn, heeft het mis. Daarom pakt ne keer uwen zonnebril want ik waarschuw u al die kleurekes, da kan zeer doen aan uw ogen. Bender klaar voor? Alle hier gaan we se. Allereerst staat ons Livia hier te pronken dat het gene naam heeft. Ze heeft me trouwens alle hoeken van den hof laten zien. Ik was maar op zoek naar een camera-standpunt met een iet of wat schonen achtergrond. En zoals ge ziet heb ik hem niet gevonden!

Eindelijk laten mijn lente-akonietjes ook van zich horen. Wie die bloemekes ooit winter-akonietjes heeft genoemd, ik begrijp dat dus echt niet hé. Bij mij komen die altijd pas in bloei als de lente al volop in de lucht hangt.

En wat hebben we dan nog? Aja cyclamen altijd leuk!


Zoals je ziet zijn de hommels ondertussen ook al wakker geworden. Al doen ze zich momenteel eerder in comateuze toestand tegoed aan de eerste nectar. Volgens mij moet dat zoiets zijn als baden in een bad vol met bier!


Er staan nog wel wat sneeuwklokjes mooi te wezen. Maar diegene die te veel in de zon staan zien er al zo verrimpeld uit als ja als wa eigenlijk, ja ge weet wel hé. En omdat het dan weer een jaar wachten is zet ik ze hier nog een keer.


En dan hebben we nog de krokusjes die hier all over the place staan. Heerlijk vind ik dat.


En nog wat Irissen om het helemaal af te maken.



En wat denkte dervan? Genoeg kleur?

zaterdag 3 maart 2012

Heeee pssst

Voor wie er nog aan moest twijfelen; kabouters bestaan echt. We kwamen ze vandaag tegen!




vrijdag 2 maart 2012

Op het eerste gezicht; maart

Dan zitten we ineens alweer in maart, en wie weet roert ie nog eens goed met zijn staart. Maar voorlopig geniet ik toch volop van al die lentekriebels. Heerlijk die krokusjes en sneeuwklokjes, de eerste bijen en hommels, de merels die achter elkaar aan trippelen. Omdat ze vanuit mijn ander standpunt minder zichtbaar zijn heb ik efkes een klein beetje valsgespeeld. Voor wie zich toch wil oriënteren; kijk op het ander standpunt. Deze foto ligt net achter de grote buxus-bol. Ik nam maandag al wat foto's, maar tegen woensdag waren er alweer een hele hoop bloemen bijgekomen en mocht ik alles nog eens overnieuw doen. Waarschijnlijk staat het hier binnen een paar dagen nog voller, olé!


De sneeuwklokjes moet ik dit jaar maar eens wat verplanten, die staan daar zo tegen en tussen die gele kornoelje dat ze te weinig opvallen. En 't zijn nog zo'n schoontjes!