donderdag 26 april 2012

Vlinder-weerbericht!

Beste vlinderkes uit mijnen hof. Het is dezer dagen af te raden om uit te vliegen. Voor ge het weet worde meegenomen door zo ne rukwind en zitte ineens 30 km verder. En wat dan, ja dan zit ik ik hier met nen hof zonder schoon vlinderkes, dat is toch ook geen zicht hé.
Lap, mijn woorden zijn nog niet koud of daar verschijnt de Madame, nu heb ik hier natuurlijk helemaal niks meer te zeggen. Allé laat dat dus maar een beetje vooruit gaan hé. Uw kindekes kunde droppen bij "in de pinksterbloem" maar "in de judaspenning" is dichter bij en daar is 't ook goe!

woensdag 25 april 2012

Paarde- en boterbloemekes!

Er zijn echt zo van die plantjes die er gewoon in slagen om op de verkeerde plaats te gaan staan. Mijn border stond dus echt wel vol met schoon boterbloemekes hé, maar dus echt vol hé. Terwijl ik er in mijn bloemenweide nog geen enkel heb kunnen bespeuren. Vorig jaar schreef ik hier nog ergens dat dat best leuk is zo een paar boterbloemekes tussen de vaste planten, dat fleurt de boel wat op. Maar bij mijn weten schreef ik dus echt wel "een paar", 't was dus niet de bedoeling om aan geweldige uitbreiding te gaan doen. Ik heb daar dus serieus wat werk mee gehad met die bloemekes, want dat zijn nu eenmaal plantjes die zich niet altijd zomaar laten uittrekken, kwestie van er zeker van te zijn dat ik alles meehad en ik binnen een aantal weken niet terug vanair moet beginnen. En dat kruipt dan ook nog eens overal tussen. Ik was dan maar zo zot om een deel uit te planten in de bloemenweide en ik durf dat hier nog gewoon schrijven ook. Onkruid verplanten, mijn grootvader zou er eens goed mee lachen. A ja en pis- oftewel paardebloemen die staan er natuurlijk ook, tot groot jolijt van ons konijn. En dan nog slaagt ie er niet in om zijn oren recht te zetten. 'T is dan ook niet voor niks onzen Flappy.
 


zondag 22 april 2012

Zeg het met bloemen

Dit berichtje zou evengoed kunnen heten zeg het met de bloemenkinderen van Cicely Mary Barker. Want sinds ik haar boek in de bibliotheek ontdekt heb, heb ik het al verschillende keren ontleend. Zoals zij over bloemen schrijft en tekent, ik zou het niet beter kunnen. Kijk zelf maar eens.
Kijk omhoog, naar alle bomen! Heus, je weet niet wat je ziet. In je allermooiste dromen vind je zoveel schoonheid niet. Boven bloesems, blad en twijgen spant de blauwe hemelboog. En kwetterende vogels stijgen in een grote zwerm omhoog. En misschien, ja, heel misschien, zul je ook een elfje zien!
 
Zo klein, zo blauw, zo echt voor jou, sta ik hier op een duin. Mijn grote zussen in de tuin, of in een bloembak vol met zand, of langs de groene waterkant, zijn meer voor grote mensen. Maar ik zal blijven wensen: meisje doe me geen verdriet, al ben ik klein, vergeet me niet!
Lang, recht en vermetel, staat hier de gele dovenetel. Toch hoef je niet van hem te schrikken, want hij zal je heus niet prikken. Maar wil een elfenkindje kwaad, dan staat de netelfee paraat Met opgeheven arm en hand, verjaagt hij snel die stoute kwant.
Als de ochtenddauw de weide met een vochtige waas bedekt, Wordt de pinksterbloem gewekt in haar jurk van lila zijde. Bleekjes kijkt ze naar de morgen, die voor haar zo vroeg begint. Kijk daar staat dat lieve kind; zou jij voor haar willen zorgen?

woensdag 18 april 2012

Avontuur verzekerd!

U vraagt zich misschien soms af wanneer ik hier al die berichtjes bijeen typ. Awel ik zal het u eens vertellen se. Om 5 uur 's nachts. En nee dat is niet uit vrije wil!!! Ik zit hier namelijk op 't werk en zo'n kliekske puber-meisjes heeft de laatste tijd de gewoonte om 's nachts af te spreken en zo wat stoer sigaretten te zitten roken enzo. Dat geeft mij effe zo'n energie-boost dat ik nu natuurlijk de slaap niet meer kan vatten, en wat doet ne mens dan hé. Soit het vakantiegevoel van de voorbije weken is ineens wel heel ver weg. En daar wilde ik toch nog iets over schrijven. Want we zaten weer eens in de Ardennen. Ik zou jullie bossen vol bosanemoontjes kunnen laten zien, overgaand in speenkruid, slanke sleutelbloemen en weet ik veel wat nog allemaal, maar dat heb ik jullie hier al eens laten zien. Ik zou jullie kunnen laten zien hoe we dammetjes bouwden en speelden in het water en daar zo een ganse namiddag hebben gezeten genietend van spelen en eigenlijk niets doen, maar ook dat liet ik hier al eens zien. Dat begint hier trouwens precies een gewoonte te worden dat ik na mijn verlof iets meemaak op het werk! Misschien moet ik jullie maar eens vertellen over onze nieuwe hobby; het geo-cachen; u kent dat wel, met een gps ga je door middel van coördinaten op zoek naar schatten. Nu slaag ik er blijkbaar weer vlot in om steeds de meest avontuurlijke verstopplaatsen uit te kiezen. Bijvoorbeeld hier een eilandje te midden van de Ourthe. Er zat dus niks anders op dan de schoenen uit te doen en de broek op te rollen en zo door het ijskoude water te ploeteren.
Of wat dacht je van deze; een grot-achtige plek, zo'n 15 meter diep, waar het water naar beneden druppelt en de zaklamp bijna leeg is. Mijn Madame bleef dus wijselijk buiten staan en ik vond het toch ook een beetje spannend.
Of bovenin een reusachtige, oude boom.
Mijn Madame durft dus wel eens te zeggen; gade met met mijn ventje op stap, dan komt het avontuur soms wel heel erg rap! O ja, we brachten ook nog een nieuw huisdier mee, deze keer eentje waar ge geen omkijkens naar hebt!
En dan zag ik ook nog voor het eerst een hermelijn, een levend beestje wel te verstaan, moet er nog gezegd worden dat de Ardennen gewoonweg de max is!

zaterdag 14 april 2012

Terug thuis

Wij zijn efkes weggeweest, 10 dagen hebben we op onzen berg verbleven. En dat doet deugd er zo efkes tussenuit zijn. Maar aan het groensel te zien dat hier binnen staat te groeien was het hoog tijd dat we terugkwamen. De oost-indische kers dreigt om te vallen, nog efkes en we kunnen van de peterselie eten. Maar om die plantjes nu al buiten te zetten, zo koud en die wind er dan nog eens bij. Mijn rijtje courgettes heeft het blijkbaar laten afweten, dat hebje natuurlijk als je de houdbaarheidsdatum er afscheurt. Mijn pompoenen zijn ook niet allemaal uitgekomen, maar die kunnen we nog wel bijzaaien. Maar helemaal rechts staat daar mijnen kardoen, aangezien de artisjokken door de late winter niks geworden is gaan we dit maar eens proberen.
En staat er bij jullie al iets te popelen om naar buiten te verhuizen?



donderdag 5 april 2012

Waar is dat feestje

Hier is dat feestje! Een tijdje terug hadden wij hier een heus piratenfeest in onze hof, dit alles ter gelegenheid van de verjaardag van zoonlief! Want feestjes; die vieren wij gewoon thuis! We zouden wel zot zijn met zo'n arsenaal aan mogelijkheden. Voor één keer mogen jullie even een kijkje nemen in het geheime piratenkamp, maar niet doorvertellen hé!
En natuurlijk moet er ook gegeten worden!
En een schat gezocht!
Zo simpel kunnen dus tuinplannen zijn! Al moesten ze wel eerst een hoop piratenproeven doen voor ze een stukje van de kaart in handen kregen. En de schat die was echt geweldig; met een echt zwaard dat hier nog op zolder lag. Maar elk kind wilde dat dus wel een keer vastnemen. Met gouden munten en rum, ah natuurlijk. En deze marshmellows die ze dan boven het vuurtje konden houden!
Heerlijk al die enthousiste kinderen!

zondag 1 april 2012

Op het eerste gezicht; april

Is dat nu al 1 april, dat moet een grap zijn! Wat vliegt het toch weer vooruit. Dat is al 2 maanden geleden dat ik van dit plekje nog een foto heb laten zien. Dat kwam natuurlijk omdat ik in maart een beetje vals heb gespeeld. Het verschil is dan ook mega groot; want begin februari lag er zelfs een dun laagje poedersneeuw.

En nu is het echt wel volop lente, alles begint ineens te groeien, knoppen springen open en de haag ziet er ineens terug groen uit! En dan nog van dat fris lente-groen groen! De border is een aantal weken geleden helemaal opgeruimd, alle verdorde stengels werden versnipperd teruggezwierd, hier en daar wat onkruid uitgedaan, de kanten werden ook al afgestoken, wat eenjarigen ingezaaid en het gras gemaaid; en zowaar het ziet er piekfijntjes uit. O ja en dat hekwerk dat stond er 2 maanden geleden ook nog niet. Bij het rommelen op zolder vond ik nog dit overschotje. Met dat zonnetje heb ik helemaal goesting om me in een ligstoel te placeren om er helemaal van te genieten!

De andere tuinen die meedoen aan op het eerste gezicht vind je hier!