woensdag 27 juni 2012

Laat het zoemen met bloemen

U bestelde waarschijnlijk ook van dat bloemenzaad bij de West-Vlamingen. En als je dan slim was dan heb je ook uw familie en vrienden voor u zaad laten bestellen.  Ik hoop voor u dat u beter vrienden en familie hebt dan ik, want de helft besloot ineens dat ze dat zaad dan liever zelf wilde zaaien.  Doeriekes! 
Nu zaaien we die bloemekes natuurlijk in de eerste plaats voor de bijkes, maar eigenlijk toch ook wel een beetje voor ons zelf; zie mor es ne keer wat een schoontjes!








maandag 25 juni 2012

Op bezoek

Geweldige tuinen, de boekskes staan er vol van; in alle maten en soorten. Maar allemaal zien ze eruit alsof ze er het hele jaar door op hun paasbest bij staan. Met een bloei die zo overweldigend is dat je denkt dat wil ik ook. Maar in de praktijk is dat natuurlijk niet zo; die magnolia bijvoorbeeld staat natuurlijk niet het hele jaar in bloei en een hoekje van de border wat vorige maand nog een kleurbommeke was ziet er een maand later misschien alleen nog maar groen uit, waar natuurlijk ook niets mis mee is. Maar met al die perfecte, door tuinmannen onderhouden tuinen uit de boekskes krijg je al snel het gevoel dat het niet goed genoeg is, dat er nog aan een border gesleuteld moet worden. Afgelopen winter vroegen de mannen en vrouwen van velt nog of ze bij mij ook eens mochten komen kijken. En mijn reactie was meteen van "o nee, nu toch nog niet". Mijn tuin is nog lang niet klaar en er moet nog zoveel groeien, dus vraagt dat binnen een paar jaar nog maar eens. Maar de tuin zal nooit helemaal klaar zijn en het is moeilijk om te zeggen nu is het goed genoeg.
Gisteren ging ik op bezoek bij zo'n geweldige tuin. De tuin van Anne Tanne ligt ook in de Kempen, dat weten jullie ondertussen al wel!  En dus moest een bezoekje er vroeg of laat wel eens van komen. Alleen was het absoluut geen weer voor tuinbezoekjes; regen, regen en nog eens regen! En dan kruip ik zelf ook liever binnen. We begonnen nog droog aan de rondleiding maar werden dan toch al snel verrast met een stevige bui zodat de tuin in te snel tempo bezocht moest worden.

Maar laat ik beginnen bij het begin. Vanaf de oprit heb je al meteen het gevoel van dat ziet er hier gezellig uit; een stevige haag schermt het zicht wat af en het oranje havikskruid siert de bloemenweide. De knotwilgjes maken het geheel af en of je nu links of rechts kijkt je ziet allerlei bloemen staan. En dan is er natuurlijk het gezellige huisje met heel veel karakter.

In de achtertuin kwamen we al snel bij de grote eiken die het geheel enorm veel sfeer geven om dan te belanden bij het zicht dat je ziet op de op het eerste gezicht foto's. In de serre staan de tomaten er dik bij, gek dat we daar niet zijn gaan schuilen bedenk ik me nu. Even verderop kom je in een bos met allerlei slingerende paadjes. O wat moet dat een plezier zijn om daar als kind in rond te dwalen. We passeerden de kikkerpoel die misschien nog niet helemaal afgewerkt uitziet maar zijn werk toch doet en kikkers en salamanders aantrekt, takkenrillen en het oventje.
Achteraan in het bos keken we op de plas van de buren die blijkbaar iets hebben met verkeersborden. De stinkende gouwe stond rijkelijk in de het bos, evenals de maagdenpalm. Ik kan me echt voorstellen dat dat één groot vogelparadijs is.

Even later stonden we weer in het licht, lees de volle regenvlagen en zagen we dat het goed gaat met de bessen en aardbeien. Ook de fruitbomen stonden er mooi.  Dit alles werd omgeven door een mooie heg. Om als slot nog de nieuwe geweldige zwemvijver te bewonderen, dat gaat daar een plaatje worden!  En een heerlijk plekje.

Achteraf konden we gelukkig binnen wat droog praten. Het was een fijne babbel die af en toe geanimeerd werd door dochterlief die een pakje had gezien dat misschien wel voor haar verjaardag was en Anne Tanne's zoonlief die ook blijk gaf van veel enthousiasme voor de tuin!
Anne tanne, jullie hebben een fantastische tuin, ook al is hij misschien nog niet helemaal zoals jullie hem willen, hij mag echt gezien worden, maar dan liefst in een stralend zonnetje de volgende keer!

ps de foto's bij dit berichtje plukte ik van bij Anne Tanne

vrijdag 22 juni 2012

De eerste zijn de beste

U vroeg moestuin-updates, u krijgt moestuin-updates en ook nog hier en hier. Een paar dagen geleden ben ik al eens gaan piepen hoe het met de vroege aardappelen gesteld is; er zitten nog heel wat kleintjes bij die nog wat moeten groeien. Maar wat zijn ze heerlijk die eerste aardappelen; even de schil wegschrabben, koken en dan bakken in de pan.

En wat eten we daarbij; sla want hoe moeten we dat anders allemaal opkrijgen? Elders heb ik dan ook nog gewone kropsla staan en rucolla.

Nog enkele dagen en dan kan het courgette-seizoen hier ook van start gaan.

En zoals ge ziet gaan we heel de familie, vrienden en den diepvries kunnen bevoorraden.

En ook de pompoenen zijn geweldig goed op dreef; ik heb butternut en oranje en groene haïkido.

Voor al die pompoenen en courgettes is er één advies; goe mulchen! Niks dan voordelen heeft zo'n bodembedekking; het beschermt de grond tegen wind en regen, houdt hem onkruidvrij en belet uitdroging, alhoewel dit laatste nu wel overbodig is. Het materiaal verteert langzaam, waardoor er voedingsstoffen worden vrijgegeven en er humus komt. Het bodemleven wordt door de vertering ter plaatse ook nog eens kweenie hoe gestimuleerd. U weet dus waarnaartoe met uw gazon-maaisel!
En iets waar ik nu al geweldig naar uitkijk soep met labboontjes in, het is er immers het weer voor.  Of in een tomatensauske zijn ze ook heerlijk.

En ook mijnen ajuin staat daar geweldig parmant te wezen.
En hoe is 't bij jullie?  Ook alles naar wens?

woensdag 20 juni 2012

De moestuin

Eindelijk een berichtje over de moestuin! Jullie vroegen je waarschijnlijk al af waar dat bleef. Zo wat commentaar geven hier en hier. Of opmerken dat er precies wat meer salaat gegeten moet worden terwijl we zelf 's nachts moeten opstaan om de salaat op te eten! Het is gewoon leuker om toch een iets of wat gevulde moestuin te laten zien dan elke week weer te geven van ik heb dit af dat gezaaid. Dat kan je trouwens ook gewoon hier in de tuinkalender aflezen.

Het is dit jaar voor het eerst dat ik heel deze lap grond mag bewerken, voordien deed de grootvader van mijn Madame dat en kreeg ik elk jaar 1 of 2 pandjes om er ook iets op te zetten. De grootvader wilde dit jaar in eerste instantie nog zelf aardappelen zetten maar toen hij hoorde dat ik niet van plan was heel den hof wilde om te spitten heeft hij het opgegeven. Alle respect voor de grootvader zijn kunde, we hebben jarenlang van verse patatjes, prei, ajuin, selder en wortelen met de maai in mogen genieten. Maar voor kennis over de ecologische groenteteelt moest ik duidelijk niet bij hem terecht. De moderne ecologische tuinder streeft er immers naar de spade zo veel mogelijk te laten rusten, waardoor het bodemleven de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Spitten is alleen nodig als je een nieuw stuk grond wil gaan bewerken en gedurende de eerste paar jaren daarna. Ik gebruik mijn freesmachientje om de bovenste laag wat los te werken en kan dan al starten! Ik zeg dat nu wel rapkes maar natuurlijk komt er heel wat meer bij kijken.

Mijn vader deed een paar weken al alsof het zaaien in de moestuin al was afgelopen. En voor wie dus nu nog zelf enthousiast aan de slag wil gaan, dit lijstje met wat er nu nog gezaaid kan worden; Kruiden; Heel wat kruiden kunnen nu nog de grond in. Denk aan: Alsem, Bieslook, bonenkruid, kaneelbasilicum, kervel, komkommerkruid, peterselie, snijselderij, tuinzuring, venkel, waterkers, wijnruit en wortelpeterselie. Groenten; Wat betreft de groenten, komt het wat nauwer. De ene soort geeft je nog twee weken respijt, de andere nog ruim twee maanden. Het onderstaande lijstje helpt je op weg: Tot eind juni: snijbiet, courgette, paprika, peper, bonen, savooiekool. Tot half juli: andijvie, groenlof, koolrabi, prei, wortel, Tot eind juli: paksoi, spinazie type 'Nores', radijs (half aug), Tot einde zomer: bladmosterd, rucola, sla, tuinmelde, tuinkers, veldsla 'T is niet dat ik dat zelf bij elkaar sprokkelde, ik kreeg dat gewoon in mijn mailbox, het betere knip en plakwerk dus. Inschrijven op die nieuwsbrief doe je hier.

O ja en voor wie dit weekend geen onkruid moet wieden, 't is opendeur bij de Priona tuinen, gratis en voor niks! Ik heb de tuin zelf nog niet bezocht maar ben wel helemaal fan van het boek van Henk Gerritsen, buiten is het groen.

zondag 17 juni 2012

Snoepjes uit de tuin

Er is dus niks zo geweldig dan je eigen gezonde snoepjes uit de tuin; gisteren nog aardbeien en rode bessen gesnoept à volonté en mezelf getrakteerd op nen coupe fraisekes! En zo stilaan begint ook de rest van de bessenstruiken zich gereed te maken. Zo'n vier jaar geleden plantte ik wat bessenstruiken; 3 rode bessen, 2 aalbessen, 3 zwarte bessen en 3 blauwe bessen. Verder heb ik nog veel, zo'n 20 meter, zomer- en herfstframbozen en nen moerbei boom die zo dermate traag groeit dat daar volgens mij pas tegen mijn pensioen iets gaat aanstaan. Zo stilaan beginnen die bessenstruiken toch een behoorlijke oogst op te leveren. Ik hou me niet echt bezig met verschillende variëteiten van één soort. Rode bessen dat zijn hier gewoon rode bessen, en anders moet ik die naam toch weer onthouden enzo in het oog houden dat de ene misschien veel sneller gereed is dan de andere en dat maakt het allemaal maar ingewikkeld.
Ik heb mijn bessenstruiken allemaal wat bij elkaar gezet; links de frambozen en rechts de andere struiken. De blauwe bessen staan elders want die verlangen zure grond.

Deze foto hierboven dateert trouwens van enkele weken geleden, ondertussen hangen er overal netten over.  'T is geen zicht, maar anders gaan we weinig kunnen oogsten. En zoals ge ziet staan de rode bessen er al velen beter bij dan hier.


Frambozen gaan we dit jaar niet zo veel hebben. Mijn Madama had me precies vorig najaar niet helemaal begrepen toen ik vroeg of ze de (verdorde) stengels die dat jaar vruchten hadden gedragen wilde afknippen. Ze was er zo enthousiast ingevlogen dat ze alles tot aan de grond heeft afgeknipt. En toen ik dat ontdekte was al de helft gedaan. En aangezien zomerframbozen vruchten dragen op tweejarig hout is het wachten tot volgend jaar. Het snoeien heeft wel het effect dat er zich enorm veel nieuwe scheuten hebben gevormd dus dat beloofd dan weeral voor volgend jaar zullen we maar denken.




De voorbije jaren had ik de onderhoudssnoei niet echt geweldig volgens de boekskes gedaan en dus heb ik ze deze winter eens goed onder handen genomen. Maar om al die takken nu zomaar weg te zwieren vond ik ook maar onnozel en dus stak ik ze met wat stekpoeder in de grond. Ze zijn niet allemaal aangeslagen maar toch nog heel wat. Wat ik ermee ga doen weet ik nog niet. Ergens las ik eens over een bessenhaagje maar dat principe heb ik niet helemaal begrepen en ik vraag me af of er dan nog genoeg licht aan kan om mooie bessen te geven. Ach en anders doen we gewoon ne give away of een ruilbeurs. Lap ik voel de ruilvoorstellen al afkomen.


En dan als laatste; mijn nieuwe aanwinst. Tatatataaaaaaaaaaaaaa mijn kiwibessen. Ik heb een manneke en een vrouwke; Ken's Red, staan. Maar volgens mij nog plaats genoeg om er nog een vrouwke bij te zetten. Nu alleen nog eentje zoeken dat toch iets vroeger/later bessen geeft dan de andere. Want als de oogst ook zo rijkelijk gaat zijn dan hun groeikracht dan gaan we gegarandeerd de kakkerij krijgen als we dat in ene keer moeten verwerken.

vrijdag 15 juni 2012

Maakt confituur

Het is aan mijn statistieken duidelijk te zien. De laatste tijd worden al die zelfmaak-dingen van rabarbertaart tot vlierbloesemsap enorm druk bezocht. Want zelf iets maken is natuurlijk veel leuker en elke zichzelf toch enigszins serieus nemende huis-tuin- en keukenprins(es) wil maar wat graag pronken met eigen makelij. Dus doe gerust verder en voor wie nog meer van datte wil moet zeker eens kijken bij het zelf sap maken of pesto, maar daar is het hier nog veel te vroeg voor, en zo weette dus weeral wat doen de komende tijd.


En alsof dat allemaal nog niet genoeg is. Hebde ondertussen al confituur gemaakt misschien? Want confituur dat is toch het sumum van huiselijke gezelligheid en moeilijk is dat ook al niet. En ge kunt dat zelfs variëren in kleurkes en smaken (op de foto rabarber en aardbeien, allebei eigen oogst vaneiges, met veel of weinig stukskes in. Ge moest dus eigelijk feitelijk al bezig zijn. Wij maken onze confituur altijd met Marmello, je vind dat in de bio-winkel en is een ideaal alternatief voor suiker. Alhoewel we soms ook gewoon half Marmello/half suiker doen. Want zoetigheid dat vinden wij ook wel lekker.

zondag 10 juni 2012

Daar drinken we op

Alle gelegenheden zijn natuurlijk goed om er ene te drinken. Maar dit cocktailtje is echt wel verdoeriekes lekker, en een ideale oplossing voor wie genen blijf weet met zijn aardbeien.

 
Strawberry Daiquiri;
voor een groot glas:
•vier of vijf rijpe aardbeien
•dertig millimeter limoensap
•dertig millimeter lichte rum
•een soeplepel fijne kristalsuiker of rietsuiker of suikersiroop
Meng alles in de blender, voeg een flinke schep gemalen ijs toe en mix opnieuw. Doe een laagje ijs in je glas, giet er je roze drankje overheen, hang een aardbei over de rand, stop er een rietje in! Heerlijk! Den Bartel maakte dat al eens.  Maar dat was ergens begin mei en toen was er hier nog geen enkel jerbèzeke gereed!

En voor wie nog een lekker snoeperke wil, is dit natuurlijk ook een oplossing.


En waarop moeten we dan drinken vragen jullie je misschien af. Awel. Ten eerste zijn eindelijk de schapen geschoren. Een werkje dat door ons feestje wat vertraging opliep. En zoals ge ziet was 't hogen tijd; nog efkes en de wol viel er vanzelf af. Ondertussen begrijp ik ook helemaal de voordelen van een stal. Ik heb enkel een schuilhutje, een schoontje welliswaar, maar om de schapen daar in te krijgen en vast te zetten is geen sinecure. En die beesten hebben dat natuurlijk direct in 't snotje dat er iet gaat gebeuren.



Maar echt gelukkiger worden ze er precies niet van, misschien moeten ze gewoon nog efkes bekomen.

Dochterlief zingt daar dus wel een kei schoon lieke over;

Schaapje, schaapje, heb je witte wol?
Ja baas, ja baas, drie zakken vol!
Eén voor de meester en één voor z’n vrouw.
Eén voor het kindje dat bibbert van de kou.
Schaapje, schaapje, heb je witte wol?
Ja baas, ja baas, drie zakken vol.


Soit de zomer kan beginnen. Hallo daarboven de zomer kan beginnen!!! Gelukkig heb ik nog wat bloemekes die kweenie hoe hard hun best doen om een zomers sfeertje te creëren!


En dan zijn er ook nog de jonge vogelkes. Oké deze foto is eerder een lijkkistje, gelukkig zitten er nog 4 levende exemplaren in. Maar op sommige momenten is een crèche echt niks bij al wat er hier rondfladdert of pogingen doet. Merels, die zag je ook al op facebook, de heggemussen waarover ik hier schreef zijn ondertussen al uitgevlogen. Maar vorige week ontdekte ik nog een nieuw nestje heggemussen in de klimop tegen de garage. De huismussen zitten lekker in hun hotel en ook het winterkoninkje vliegt af en aan.

 
Ik zou dus zeggen doe ze nog eens vol, schol!

dinsdag 5 juni 2012

Kom maar dichter, dichter, dichterbij

Misschien had je het al door bij vorige berichtje. Maar ik heb een nieuwe lens gekocht; een Sigma 105 mm! En een statief en al en zodoende kan ik nu een pak dichterbij komen. Hieronder een eerste probeerselke al stond er wat te veel wind om alles mooi scherp te krijgen. En de'n achtergrond is ook te rommelig, i know.

Maar nu begint het pas hé. Want al die beestjes hebben natuurlijk ook een naam. Alleen al bij de vliegen (Brachycera) zijn er zo'n 120 families. Wat dus tot voor kort gewoonweg ambetante vlieg heette zou dus evengoed een kleine kamer-, blauwe vlees-, boor-, brom-, stal-, dambord-, dans-, sluip-, snavel- of zweefvlieg kunnen zijn. Maar volgens mij is het gewoon een ordinaire huisvlieg. Voor ne keer zitten die dus eens niet binnen!

zondag 3 juni 2012

Op het eerste gezicht; juni

Als alle vogels in mei eieren leggen, dan moeten daar natuurlijk kleintjes van komen!
Het zag er hier nochtans niet goed uit. De facebook vrienden konden al lezen dat mijn kippentoom bijna met 2/3 werd vermindert door de hond van één van de buren. En dat terwijl er ook nog eens een aantal kippen eieren aan het uitbroeden waren. Het was een gruwelijk gezicht. Maar gelukkig kon ik een heel aantal eieren redden door ze in de broedkast te steken. Na een paar dagen zijn 3 kippen dan terug beginnen broeden, wat me het voordeel gaf dat telkens er een kuikentje in de broedkast was uitgekomen, ik dit onder de broedende kippen kon schuiven. Straf hé. En zodoende dartelen er hier dus nu 11 nieuwe kuikens rond. Een heerlijk gezicht is het. En verder is het hier één en al flower power dat de klok slaat. Niet in het minst van het vingerhoedskruid.
In tegenstelling tot zoveel wilde planten is Digitalis purpurea, fors en opvallend van gedaante. Een must dus voor iedere wilde planten-tuin en eens in je tuin zaait het zich vrolijk, wat zeg ik uitbundig uit.
Ook dit oranje ? havikskruid staat hier te pronken. Elders in de tuin staat een meer oranje gekleurde, maar deze met meer rood vind ik eigenlijk vele mooier.
Een paar jaar geleden zaaide ik op enkele lege plekken wat phacelia. Ik laat ze elk jaar gewoon in zaad komen en zo komen ze elk jaar her en der weer tevoorschijn. Gemakkelijk en bovendien super bijen-voer!
Dit Engels gras staat op een rots-heuveltje (links op de overzichts-foto) en doet me altijd denken aan onze vakanties in Texel waar het in de Slufter zo overvloedig bloeit.
De zandbak is hier de voorbije weken ook al intensief gebruikt. Een emmer water erbij en speelplezier gegarandeert. Nog eventjes en ze kunnen taartjes bakken versierd met lavendel-bloemekes. Dat gaat smaken! Al zijn de smoutebollen hier wel de grote specialiteit! Op de achtergrond zie je de lupines en de geranium phaeum. En voor ik het vergeet hier is het volledige plaatje, als je op de foto klikt dan zie je hem zelfs in het groot;
De andere tuinen die meedoen aan op het eerste gezicht vind je hier!