maandag 27 augustus 2012

Bella Italia!

Allé, wij zijn terug thuis van 2 weken Italië.  En 't was er warm, wat zeg ik heet.  En dus moesten we ons daar regelmatig afkoelen.  Gelukkig was de zee op amper 20 minuutjes rijden of staken we ons hoofd even onder de vele kraantjes. 

Of namen we een duik in het zwembad op onze camping,  met dit zicht.  Een mens begint van minder weg te dromen. 
Wij hebben dus echt wel een geweldige agrotoerismo ontdekt.  Lekker rustig in de uitlopers van de Alpen.  En ge kont daar zelfs nog lekker eten in de cantina met groenten uit de hof.  Man wat stonden die tomaten, aubergines, paprikas en meloenen daar te pronken.  Het had daar nochtans al bijna 3 maanden niet meer geregend, kunde da geloven.  Hier is iedereen al in extase als het even hoogzomer is.
En wat doen wij op vakantie; hetzelfde als iedereen zeker; wat rondslenteren langst schoon dorpkes. 
 
Wandelingen maken met schoon uitzichten.

Ontdekken dat er een groot gat in den berg staat met alweer een mooi uitzicht.

Botsen tegen een oude Romaanse kerk en eten en drinken op Middeleeuwse feesten.

Het huisje van een echte Markies ontdekken.

Of nog gezelligere bergdorpjes!

Op tijd en stond een terrraske doen!
 
En dan nog wat rondlopen door gezellige straatjes.

Op expeditie gaan door de rivier!
 
Waarbij er natuurlijk ook gegeten moest worden.

En nog een heerlijke gelati om te bekomen van al dat geavonturier, dat spreekt voor zich!

Wij gingen dit jaar voor het eerst nog eens met de tent.

Dat was weeral lang geleden maar beviel ons helemaal.  Ook al hoorden we 's nacht wel eens een everzwijn rond de tent knorren en gingen we slapen met het geroep van de uil.  En mijn Madame dacht de eerste avond zelfs dat er apen in de bomen zaten maar dat bleken gelukkig maar rilmuizen te zijn, een soort eekhoornachtig iets.  Er zaten ook kleine schorpioenen, maar veel stelde die niet voor. 

Maar ondertussen stond ik deze ochtend weeral een uur in de file en we waren Italië nog niet uit of het begon al te regenen.  Om maar te zeggen dat zo'n vakantiegevoel ook snel weer weg kan zijn.  Ik droom dus nog even terug, mmmm!






woensdag 8 augustus 2012

Niks dan goe nieuws!!!

Er zijn zo van die weken dat alles lijkt mee te zitten.  Deze ochtend terwijl ik de kippen aan het eten geven was stapt daar ineens parmantig van tussen het struikgewas onze vermiste kip!  En ze was niet alleen hoor, nee 10 kuikentjes volgden haar braaf, wat een opvoeding!  En honger dat die allemaal hadden,  volgens mij is die mama kip daar gewoon de volle 21 dagen op blijven zitten!  Moeders en hun zelfopoffering, ik blijf dat bewonderenswaardig vinden.
Deze week was het ook de verjaardag van dochterlief, al 3 jaar!!!  Veel geld hebben we daar niet tegenaan gesmeten want ze kreeg een poppenwagentje dat al lang op de zolder stond en mijn Madame haakte daar speciaal een dekentje voor op de haakles alhier.  Maar blij dat ze daarmee was, heel den hof heeft ze ondertussen al ettelijke keren rondgelopen, heerlijk om zien!


En dan voorspellen, ze ook nog eens zomers weer!  Welliswaar juist op de moment dat wij op het punt staan om naar het zuiden te vertrekken.  Maar het is jullie gegund!  En zoals ge misschien nog weet van vorig berichtje moete u daar dus goe op voorbereiden.  En wat is er nu gezelliger om in de zon op uw terras te genieten van lekkere hapjes.  Een wijntje erbij of wat ge maar wilt en wat fijn gezelschap en hupsake, genieten dus.  Het leuke aan deze dip-hapjes is dat ge zo uw kruiden uit uwen hof ook nog eens kunt gebruiken.
Et voila hier wat receptjes.  Met dank aan Elke!
tapenade zwart:
250 gr zwarte olijven
1/2 rode paprika
halve teen look (of een hele)
2 eetlepels kappertjes
olijfolie
> blender
tapenade groen:
peterselie gehakt
halve teen look (of een hele)
250 gr groene olijven
2 eetlepels kappertjes
olijfolie
> blender
hummus (topper!):
400 gr gekookte kikkererwten (of een blik)
sap van 1 citroen
2 geperste tenen look
peper & zout
2 eetlepels tahini (sesampasta, dit moet er echt in)
> blenden tot romige puree
+ 1,25 dl olijfolie (dit is vrij veel, meestal doe ik er niet zoveel in)
> blenden
vlak voor het serveren: nog een beetje olijfolie erover druppelen en bestrooien met wat paprikapoeder
je kan, als je zin hebt, er ook nog wat verse koriander over strooien en evt. wat geroosterde sesamzaadjes.

guacamole:
2 advocado's pletten met een vork
2 tomaten, ontpit en in blokjes
1 ui (evt. rood) grof gesnipperd
1 teentje look, geperst
limoensap naar smaak
peper en zout
chilivlokken (of n vers pepertje, gesnipperd)
evt. schepje zure room, mr is niet noodzakelijk
verse koriander
> meng dit alles gewoon in een kom
let wel op dat je dit zo kort mogelijk van tevoren maakt, want dat verkleurd wel heel erg.
het limoensap helpt hiertegen wel een beetje en ook: leg de pitten van de advocado mee in de kom.

dip van ricotta en citroenzestes gemaakt;
100gr ricotta
100gr geitenkaas
30gr parmezaan, geraspt
Zeste v 1 citroen
50ml olijfolie
1 el dragon
1 el bladpeterselie
1 el kervel
1 el bieslook
Zeezout en zwarte peper
>Ricotta + geit kloppen > romige massa
Meng rest erdoor
Op smaak met pezo

eenvoudige salsa van geroosterde groenten
4 pruimtomaten
2 tenen knoflook, ongepeld
1 grote jalapeñopeper
1 volle eetlepel fijngehakt korianderblad
1/2 witte ui, fijngesnipperd en onder de koude kraan afgespoeld
sap van 1/2 limoen
snuf zeezout
 >zet alle ingrediënten klaar en verhit een grote koekenpan met dikke
bodem op hoog vuur.
>leg de tomaten, knoflook en chilipeper in de droge pan en rooster ze
tot ze geblakerd; bobbelig en zacht zijn.
de tomaten hebben iets meer tijd nodig.
haal de knoflook en de chilipeper eruit zodra ze gaar zijn (na 5-10 minuten)
>verwijder de steel van de chilipeper en het velletje van de knoflook
en stamp beide in de vijzel tot puree.
voeg de tomaten toe en werk ze erdoor.
>voeg de koriander, de ui en het limoensap toe.
proef en breng de salsa op smaak.

Alsge dan slim genoeg zijt geweest dan hebde er ook voor gezorgd dat er in de buurt van uw terras wat geurende planten staan zowals deze teunisblomen.
Of wat kamperfoelie, en zo merkte niks van van uwen eventuele zweetgeur van die zuiderse temperaturen ;-)
Hier nog wat meer bloemekes om in de juiste stemming te komen!


Maar 't is spijtig genoeg niet altijd genieten, want de voorbije dagen ging ik de strijd aan tegen haagwinde, kleefkruid, brandnetels en distels.  Het meeste stoor ik me nog aan de hoogwinde, hoe die in de haag naar boven kruipt, of nog erger, tegen de schapendraad.  Minstens 10 meter schapendraad die volledig begroeid was heb ik terug proper gemaakt. En ook de brandnetels en distels in de schapenwei werden vakkundig verwijderd. 


En dan te bedenken dat er nog mensen zijn die die pispotjes of lievevrouweglazekes nog leuk vinden!

zondag 5 augustus 2012

Op het eerste gezicht; augustus

Op het eerste gezicht noemen ze dat dan. 'T is hier verdikke al den 5de van de maand! Maar ik ben blijkbaar niet de enige die het in de vakantie niet zo nauw neemt! Al is die natuurlijk wel op post als er gratis zaad uitgedeeld wordt! Graptje hé.
En dan was het dit weekend ook nog eens vlinders tellen geblazen. Gelukkig was deze beauty weer van de partij!
Maar ook de citroenvlinders, het bont zandoogje en de kleine vos doen het beter dan vorig jaar. De rest blijft min of meer constant al werkte ik dit jaar met mijn kolen ook mee aan het food for koolwitjes project.

We zitten ondertussen al in augustus, de eerste afgevallen blaadjes lagen al op het gazon en zo 's morgens als het gras onder de dauw hangt dan voel je dat de herfst zo stillekesaan toch dichterbij komt. Maar zover zijn we gelukkig nog niet. Want een streepje zon en het fladdert hier niet alleen vrolijk rond. Maar het zoemt hier dan ook nog eens langst alle kanten dat het gene naam heeft. Op de wilde cichorei bijvoorbeeld.
Of op de wilde peen.

Of hier op de zonnehoed.

En dat allemaal in mijn ecologisch paradijsje!

Oooooh, i like it!

woensdag 1 augustus 2012

In 't zweet

Vandaag deed de zon nog eens overuren en dus was het weer een ideale dag om nog eens goed in de moestuin te werken. En eigenlijk ziet die er met al die zonnebloemen sowieso al erg zuiders uit.
En in 't zweet dat ik me gewerkt heb, want naast het onkruid wieden werd er vandaag ook duchtig geoogst. De aardappelen, uien en rode uien gingen eruit en ook de laatste labbonen werden geplukt.


En als het dan zo dadelijk ook nog eens goed gaat onweren dan krijgen de uitgeplante spruiten en krulkool ineens een portie water. Handig toch!